AINO NÄRKKI, YTM, MBA

Johtava elinkeinoasiantuntija, Hyvinvointiala HALI Valtakunnan tason vaikuttaja. Tekijä.


Lapsuuden kotini on maatila Hämeen naapurissa Keski-Suomessa. Isäni oli maanviljelijä ja äitini oli emäntä ja tarkkailukarjakko. Maalla opin arvostamaan kovaa työn tekoa ja tunnen maanviljelijöiden arkea. Sain myös juuret ja opin kunnioittamaan lähiruokaa, luontoa ja puhdasta ympäristöä.

Olen ollut naimissa vuodesta 1981 lähtien DI Lauri Närkin kanssa ja meillä on kaksi tytärtä. Silja on elintarviketieteiden maisteri ja Sonja on kotieläintieteen agronomi. Olen Patrikin mummi. Olen riihimäkeläinen vuodesta 1982.

Opiskelin ensin bioanalyytikoksi ja heti sen jälkeen yhteiskuntatieteiden maisteriksi pääaineinani terveystaloustiede, kansanterveystiede ja yleinen sosiaalipolitiikka. Olen lisäksi MBA. Minulla on yli 30 vuoden työkokemus erilaisista sosiaali- ja terveydenhuollon asiantuntija- ja johtotehtävistä. Olen toiminut vuodesta 2005 lähtien johtavana elinkeinoasiantuntijana Hyvinvointialan liitossa. Liiton jäsenistössä on 1 500 sosiaali- ja terveysalan yritystä ja järjestöä ja ne työllistävät yli 85 000 alan ammattilaista.

Lainvalmistelutyö on minulle tuttua työni kautta. Olen osallistunut mm. palvelusetelilain, vanhuspalvelulain ja ikääntyneiden palveluiden laatusuosituksen valmisteluun. Liittomme antaa lausuntoja lähes kaikista sosiaali- ja terveydenhuollon lakiuudistuksista. Olen tällä hetkellä Sipilän hallituksen kärkihankkeen "Kehitetään ikäihmisten kotihoitoa ja vahvistetaan kaikenikäisten omaishoitoa" eli I & O -hankkeen STM:ssä toimivassa ohjausryhmässä.

Käytän paljon VR:n palveluita; pendelöin Riihimäeltä Helsinkiin päivittäin ja lähes joka viikko Helsingistä Lahteen. Kesäkotimme on Virmailassa Padasjoella. Seuraan siis Hämeen elämää ja arkea monelta eri kantilta. 

Vapaa-ajalla toimin Riihimäen Kokoomuksessa ja olen toista kautta sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsen. Olen aktiivisesti mukana Kansallisen kokoomuksen hyvinvointiverkostossa. Toimin edellisen kaksivuotiskauden toisena verkoston valtakunnallisena puheenjohtajana ja tulevan kaksivuotiskauden toimin soten toimeenpanoryhmän puheenjohtajana. Vapaa-ajalla liikun paljon Virmailan luonnossa, hoidan puutarhaa ja yritän pitää itseäni ajan tasalla lukemalla. Talvisin harrastamme murtomaahiihtoa.

Olen riihimäkeläisen vammaisten tehostettua palveluasumista tuottavan Inkilänhovin hallituksen puheenjohtaja sekä Kiipulan ammattiopiston johtokunnan jäsen.