Hämeen luonnosta ja puhtaasta ruoasta matkailuvaltti sekä kotimaisille että ulkomaisille asiakkaille

07.10.2018

Padasjoen kunnan uusi matkailun markkinointivideo kuvaa hyvin niitä huikeita mahdollisuuksia mitä Hämeen eri seutukunnilla on tarjottavanaan. Päijät-Hämeen kohdalla kyse on suurjärvi Päijänteen ainutlaatuisista maisemista ja puhtaasta vedestä. Alue on alle kahden tunnin päässä metropolialueesta. Helsinki-Vantaan lentokentältä on mahdollisuus päästä junalla Lahteen nopeasti ja helposti.

Pro Päijänne yhdistys sekä Lahden ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut ovat käynnistäneet selvitystyön Päijänteen biosfäärin saamiseksi Unescon kestävän kehityksen mallialueeksi. Tavoitteena on edistää kestävää kehitystä, suojella luonnon monimuotoisuutta ja kehittää ympäristötutkimusta. Parhaillaan meneillä olevassa Päijänne -brändi hankkeessa tutkitaan eri tahojen yhteistyömahdollisuuksia ja yhteistä tahtotilaa.

Päijänne saastui 1960 - 1980 luvuilla teollisuuden jätevesikuormitusten seurauksena. Sen jälkeen on tehty korjaavia toimenpiteitä ja Päijänteen veden laatu on tänä päivänä pääosin hyvä ja Jämsän eteläpuolella erinomainen. Pääkaupunkiseudun juomavesi johdetaan Etelä-Päijänteen Asikkalan selältä.

Biosfääri hankkeen toteutuminen merkitsisi alueen matkailu- ja maatalouselinkeinoille kaivattua piristysruisketta ja työpaikkoja. Luonto- ja kulttuurimatkailu lisääntyy ja kiinnostaa maailman laatutietoisia turisteja.

Lisäaineeton ja laadukas lähituottajien tuottama ruoka on tärkeä osa Päijänne -brändiä ja tuo maatalousyrittäjille lisätuloa mm. suoramyynnin kautta. Padasjoen leipomon ruisleipä onkin omassa laatuluokassaan! Tarinan mukaan presidentti Kekkosen autokuskin leivän hakumatka oli joskus hieman pidempi, kun presidentti pyysi "hakemaan sitä hyvää leipää" Padasjoelta saakka.