Haastattelu AP:ssa: "Lisää yhteistyötä Kanta- ja Päijät-Hämeeseen"

16.02.2019

RIIHIMÄKI | Riihimäkeläinen Aino Närkki, 62, ei ollut ajatellut koskaan ryhtyvänsä kansanedustajaksi. Kun viime kesänä Hämeen Kokoomuksen piirihallitus Sanni Gran-Laasosen johdolla ehdotti Närkille ehdokkaaksi ryhtymistä, piti hänen puntaroida päätöstä syyskuuhun saakka.

- Kävin keskustelua tuttujen poliitikoiden kanssa, ja pyysin kertomaan, jos kapasiteettini ei heidän mielestään riitä. Tähän urakkaan ei turhan päiten kannata lähteä, Närkki sanoo.

Närkki työskentelee johtavana elinkeinoasiantuntijana Hyvinvointiala HALI ry:ssä. Närkki onkin nykyisessä työssään osallistunut monien lakien valmisteluun. Hän on ollut mukana esimerkiksi vanhuspalvelulain, ikääntyneiden palveluiden laatusuosituksen ja hankintalain valmistelussa.

- Haluan tuoda poliittiseen keskusteluun asiantuntijuutta. Yhteistyön tulee perustua faktoille, eikä aina pitäisi mennä ideologia edellä.

Närkin vaaliteemat liittyvät sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä arvokkaan vanhuuden turvaamiseen ja pk-yrittäjyyteen.

- Vanhustenhuollossa pitäisi löytää sopiva tasapaino kotihoidon, asumisen sisältävän hoivan ja omaishoidon välillä. Myös se pitäisi määritellä tarkasti, mikä on yhteiskunnan vastuulla ja mikä asiakkaan omalla vastuulla.

Närkki toimii mm. Riihimäen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä ja Inkilänhovin hallituksen puheenjohtajana. Riihimäkeä Närkki pitää yhtenä maakunnan keskuskaupungeista. Kaupungista löytyy edelläkävijyyttä kiertotaloudessa sekä robotiikan ja teatteri-ilmaisun opetuksessa.

- Minua on yllättänyt se, että Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen välillä on näkymätön raja-aita. Esimerkiksi Lahden kaupungin yksi strateginen teema on kiertotalous, ja meillä Riihimäellä on taas yksi Euroopan suurimmista kiertotalousyksiköistä. Siinä olisi luonnollinen yhteistyön paikka.