Aino Närkki Yle Radion Ykkösaamussa: Millä ehdoilla yksityiset saavat leikata

10.01.2019

Olin jokin aika sitten Ylen Ykkösaamussa toimittaja Marja Ala-Kokon vieraana keskustelemassa valmisteilla olevista yksityisen leikkaustoiminnan kriteereistä yhdessä STM:n osastopäällikkö Kirsi Varhilan kanssa.

Millä ehdoilla yksityiset ja julkiset sairaalat saavat leikata? Sosiaali- ja terveysministeriössä valmisteltu asiaan liittyvä lisäys terveydenhuoltolakiin on edennyt eduskunnan käsittelyyn 10.1.2019.

Voimassa olevan terveydenhuoltolain mukaan leikkauksia voisi suorittaa vain perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon yhteispäivtystyksen sairaaloissa (terveydenhuoltolaki 45 § 3 momentti). Tämän on katsottu estävän yksityisen ostopalveluna ja palvelusetelillä tapahtuvan leikkaustoiminnan, joka on ollut pitkään tärkeä yhteistyöväline sairaanhoitopiireille ja kunnille hoitotakuun toteuttamiseksi. 

Näiden asiakkaille tärkeiden hoitojen häiriötön jatkuminen keskeytymättä on välttämätöntä. Kyse on yksityisen ja julkisen yhteistyöstä yhteisten asiakkaiden hyväksi, ei markkinoiden valtaamisesta tms.

Julkisuudessa on esitetty tällä viikolla runsaasti asiaan liittyvää harhaanjohtavaa informaatiota.

Tästä voit lukea  STM:n Kirsi Varhilan ja Tuija Kumpulaisen kolumnit (9.1.2019), joissa kerrotaan mistä oikeasti on kysymys:

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/leikkaustoiminnan-kriteerit-ovat-kaikille-samat<br>

https://stm.fi/artikkeli/-/asset_publisher/ensihoitoa-ei-ulkoisteta-yksityisille-toimijoille<br>

(Jos linkki ei aukea, kopioi se ja vie hakukenttään. Kolumnit löytyvät myös stm->kolumnit-> kolumnin nimi yllä olevissa linkeissä.)

Kuuntele Ylen Ykkösaamun radiohaastattelu kohdasta 54:32 alkaen: https://areena.yle.fi/1-4530192

 Haastattelu tehtiin 7.11.2018.