Aino Närkki bloggaa: Luotamme Suomeen - kokoomuksen vaaliohjelma 2019

06.03.2019

"Me suomalaiset olemme aina hoitaneet hommamme ja pärjänneet, vaikeissakin paikoissa. Meillä on kaikki edellytykset jatkaa Suomen menestystarinaa vielä hienompana kuin tähän saakka." Näillä sanoilla haluaa puheenjohtaja Petteri Orpo johdattaa puolueen kohti vaaleja.

Minun mielestäni juuri nyt tarvitaan uskoa tulevaisuuteen ja uskoa suomalaisiin. Syntyvyytemme on pohjalukemissa. Poliittista kiistelyä käydään kovin panoksin ja ei aina niin uskottavin argumentein. Lehdistöllä on ollut ennen näkemätön rooli mielipiteiden muokkaajana esimerkiksi sote-uudistuksen toteuttamisessa. Asiantuntijoiden ääni on hukkunut mediamyllytyksen aaltoihin.

Puolueet uudistavat vain harvakseltaan periaateohjelmiaan. Kokoomus teki sen tänä vuonna. Puheenjohtaja Orpo on muovannut uudistuneesta puolueesta lyhyessä ajassa yhteiskuntaa rakentavan ja erilaisia ihmisiä yhteen kokoavan arvopohjaisen kansanliikkeen. Tämä näkyy tulevien vaalien vaaliohjelmassa.

"Reilu yhteiskunta tarjoaa jokaiselle eväät hyvän elämän rakentamiseen."

Keskeisiä koko Hämeen alueen kokoomusehdokkaiden politiikan tekemisen reunaehtoja ovat vastuu taloudesta, ympäristöstä ja avun tarpeessa olevista. Tulevaisuus rakentuu tämän päivän valinnoille sekä isoissa että pienissä asioissa. Itse tiivistäisin asian: Kokoomuksen kantava teemana on pitää huolta siitä, että Suomessa jokainen voi kehittää ja sivistää itseään ja edetä elämässään - mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa tätä. Mutta mahdollisuukisen tasa-arvo tarkoittaa myös sitä, että vaikeassa paikassa turvaverkot kantavat ja auttavat takaisin jaloilleen jos omat elämän eväät eivät riitä.

Kun puolueen ehdokaslistalla on osaavia ja kokeneita ehdokkaita on se osoitus siitä, että puolueella on potentiaalia. Sama koskee aluetta; jos Riihimäellä ja Hämeellä on tarjota listoille osaavia uusia kandidaatteja, on seudulla potentiaalia kehittyä myös jatkossa. Valtakunnallinen vaikuttaminen on tärkeää alueen elinvoiman kehittämisen näkökulmasta.

Oman arvioni mukaan Riihimäki on keskellä Hämettä ja Suomen kasvukäytävän varrella ja meillä on hyvät mahdollisuudet muovata kaupungin tulevaisuutta positiiviseen suuntaan Hämeenlinnan, Lahden ja Forssan rinnalla.

Vanhuspalvelut puhututtavat näin vaalien alla. Itse olen parhaillaan jäsenenä hallituksen ikääntyneiden kotihoidon ja omaishoidon kärkihankkeen ohjausryhmässä. Olen ollut mukana valmistelemassa vanhuspalvelulakia ja vanhusten laatusuositusta sekä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluseteliä. Sekä monessa monessa muussa yhteistyökuviossa hyvinvointipalveluiden kehittämiseksi. Käsitykseni mukaan Suomen vanhustenhoito on kehittynyt viimeisten 20 vuoden aikana hyvään suuntaan. Meillä on paljon sekä yksityisiä ja julkisia hyvin toimivia palvelutaloja ja kotihoidossa ollaan saatu aikaan asioita, jotka eivät olleet mahdollisia muutama vuosikymmen sitten. Pula osaavista työntekijöistä suhteessa hoidettavien määrään on pahentunut ja tälle kehitykselle on vaikea löytää stoppia ilman, että ryhdymme suuntaamaan osaamista uudella tavalla ja että hyväksymme sen, että hyviä hoitajia voi tulla myös muista kuin Suomessa syntyneistä.

Puoluepolitiikka on murroksessa ja tulevissa vaaleissa nähdäänkin todennäköisesti liikehdintää yli puoluerajojen. Politiikan toimintakulttuuri muuttuu samalla kun ihmisten tietoisuus ja osaaminen kasvavat ja uutta teknologiaa hyödynnetään arjessa. Kansalaisia kiinnostaa suora vaikuttaminen ja edustajien näkemyksiä testataan esimerkiksi vaalikoneilla.

Uudet kansanedustajat ovat demokratian airueita. Nyt kansalla on aito mahdollisuus vertailla asioita ja saada tietoa halutessaan. Kaikki nämä ovat hienoja yhteiskuntaa eteenpäin kehittäviä asioita.

Kokoomuksen tulevaisuuteen luotaava vaaliohjelma löytyy kokonaisuudessaan täältä: https://www.kokoomus.fi/eduskuntavaaliohjelma-2019/

https://www.instagram.com/p/Buoffb4l_yh/